Suomen Taitoluisteluliitto

Luistelukilpailut yhteiskunnallisen asennemuutoksen ajurina.

Asiakas

Suomen Taitoluisteluliitto luo yhdessä jäsenseurojensa kanssa edellytykset taitoluistelun monipuoliselle harrastus- ja kilpailutoiminnalle. Taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailut oli iso kansainvälinen tapahtuma, joka järjestettiin Suomessa 25.–29. tammikuuta 2023. Republicilla oli kunnia toimia kisojen markkinointiviestintä- ja designkumppanina.

Haaste

Tammikuussa 2023 Suomessa järjestetyt taitoluistelun EM-kilpailut olivat maailmanlaajuisesti näkyvä ja paljon kisaturisteja liikuttava tapahtuma. Urheilullisen tavoitteen lisäksi kilpailuista tuli luoda näkyvä ja uudella tavalla kiinnostusta herättävä spektaakkeli. Myös lajin yleistä kiinnostusta ja keskustelua sen ympärillä haluttiin lisätä. Tavoitteena oli saada kisoihin lisäksi aiempaa laajempi yleisö – luisteluharrastajien ja heidän perheidensä ohella niitä, joille laji on tuntemattomampi sekä miehiä.

Luistelumaailmaa on viime vuosina ravistellut keskustelu luistelijoiden henkisestä hyvinvoinnista. Urheilukilpailuilla on mahdollisuus kiinnittää yleisön huomio samalla myös yhteiskunnallisiin aiheisiin. Halusimme ottaa haasteen vastaan ja tehdä luisteluhuuman nostattamisen lisäksi muutakin hyvää.

Ratkaisu

Kisojen teemaksi valitsimme “Tule sellaisena kuin olet”, sillä Taitoluisteluliitto haluaa olla osaltaan mukana urheilun tasa-arvokeskustelussa. Teeman avulla halusimme kertoa, että erilaisuus on rikkaus ja etenkin sukupuolirooleihin ja sukupuolten moninaisuuteen tulee kiinnittää keskusteluissa huomiota, jotta jäällä ja katsomoissa jokainen saisi olla oma itsensä ja lajin parissa viihtyisi entistä moninaisempi joukko. Kisat olivat hyvä foorumi keskustelun kannustamiseksi ja asennemuutoksen siivittäjäksi, vaikka tiesimme, että yhdet kilpailut eivät vielä yksinään luo isoa, useiden toimijoiden tekoja vaativaa muutosta.

Uutta ajattelua tukemaan loimme kokonaisuudelle erottuvan ja modernin ilmeen, joka piti sisällään logon, kuvamaailman, värit ja typografian. Logo sai inspiraationsa luistelijoiden liikkeestä jäällä. Siinä yhdistyy luistelijan hahmo sekä nauhamainen, elävä muoto, joka symboloi luistelijan jäälle piirtämää viivaa. Kuvamaailmassa halusimme kuvata taitoluistelijoita uudella tavalla: perinteisten kisa-asujen sijaan luistelijat ikuistettiin rohkeissa, persoonallisissa asuissa. Kuvat kertovat taitoluistelusta eri näkökulmista. Lajiin kuuluu ystävyyttä, hauskanpitoa, esiintymisen taikaa sekä päättäväistä kurinalaisuutta.

Uniikki ilme erotti kilpailut muista alan tapahtumista sekä toi huomioarvoa kaikkeen viestintään. Monipuolinen markkinointiviestintä näkyi etenkin katukuvassa, digissä ja uutismediassa.

Merkitys

EM-kilpailut raivasivat omalta osaltaan tietä asennemuutokselle tarttumalla kisahuuman lisäksi tärkeään yhteiskunnalliseen teemaan. Esimerkin myötä toivottavasti myös muut urheilulajit ottavat aloitteesta kiinni ja tarttuvat oman lajinsa kehityskohtiin.

Muita töitämme