Suurten medialähtöjen kevät:
Mihin kanaviin sisältö ja somettajat seuraavaksi siirtyvät – vai siirtyvätkö?

TikTok tikittää mahdollisesti viimeisiä sekuntejaan Yhdysvalloissa. Meta on mätä. X merkkaa äärioikeiston paikan. Sosiaalisen median viimeaikaiset juonenkäänteet saattavat aiheuttaa suuren somestamuuttoliikkeen. Tai sitten eivät.
Viimeiset vuodet ovat olleet yhtä sosiaalisen median myllerrystä ja murrosta. Vuonna 2022 Elon Musk osti silloisen Twitterin, muutti sen nimen ja teki suosittuun somealustaan muitakin mittavia muutoksia, jotka eivät miellyttäneet läheskään kaikkia sen käyttäjiä. TikTokin Yhdysvaltojen toimintojen mahdollisesta kauppaamisesta neuvotellaan, tai ainakin spekuloidaan. Metaa ei olla myymässä, mutta käyttäjät ovat nyt huolissaan myös sen kohtalosta, kun Mark Zuckerberg oli monen muun miljardöörin tavoin kutsuttu Donald Trumpin virkaanastujaisiin ja aloitti heti uuden herransa liehittelyn. Meta ilmoitti muun muassa lopettavansa sisältöjen faktantarkistuksen ja sehän populistipoliitikkoja miellyttää.
Trumpin virkaanastumisen jälkeen Metassa sensuroitiin ja piilotettiin demokraattien ja vasemmiston sisältöä. Osa käyttäjistä kertoi huomanneensa myös, että uuden varapresidentti J.D. Vancen tiliä olisi lisätty vaivihkaa joidenkin käyttäjien seurattuihin tileihin – kannattaa ehkä varmuuden vuoksi tarkistaa omakin Instagram-tili, jos ei halua (ainakaan julkisesti) kyseistä kaveria seurata.
Kysymys kuuluukin, voiko Metaan enää luottaa? Ja jos voi, niin ketkä meistä?
Missä nähään?
Monet käyttäjät ja toimijat ovat poistuneet jo X:stä, Suomessa viimeisimpänä vihreät. Puolue perusteli alustalta lähtöään sen omistajan äärioikeistolle antamalla suoralla tuella. Lähteekö vihervasemmisto siis seuraavaksi Metasta? Entäpä muut, vähemmän poliittiset käyttäjät?
Kuluttajan näkökulmasta asia tuntuu tavallaan yksinkertaiselta. Jos en pidä tuotteesta, vaihdan sen toiseen. Vai vaihdanko sittenkään? Uuden vaihtoehdon etsiminen, hankkiminen ja käyttöönotto vaativat aikaa ja jaksamista. Siis resursseja, jotka ovat tässä maailmantilanteessa monella jo valmiiksi vähissä.
Eikä muuttaminen uuteen paikkaan ole koskaan helppoa. Täytyy jättää kaikki vanhat kaverit ja yrittää löytää uusia uuden kotitalon pihassa tai lähipuistossa. Jos siis lähdemme Metasta, löydämmekö toisemme uusilla alustoilla? Esimerkiksi Instagram on monelle harrastusyhteisölle tärkeä tutustumis- ja tapaamispaikka. Samanhenkisiä keppari- tai ryijyharrastajia on vaikea löytää vain kotipihassa huutelemalla.
Ja jos eksodus alkaa, mikä on somettajien uusi luvattu maa? Bluesky? Mastodon? Onko somealustaa, joka on diktaattorien ja miljardöörien koskemattomissa – nyt ja tulevaisuudessa? Jos me kaikki siirrymme tänään pienelle alustalle ja kasvatamme sen seuraavan kymmenen vuoden aikana Metan kaltaiseksi jättiläiseksi, luommeko vain yhden valtaa havittelevan teknovelihirviön lisää? Onko paratiisia olemassa, vai olemmeko tuomitut vaeltamaan kanavasta toiseen ikuisesti?
Voiko somessa olla puolueeton? Ja jos voi, saako?
Mielestäni on myös tärkeää pohtia, edistäisikö joukkopako somekanavilta niiden polarisoitumista. Jos kaikki vähänkin vasempaan kallistuvat käyttäjät poistuisivat kaikilta oikeiston suosimilta kanavilta, katoaisiko myös näiden ryhmien välinen keskustelu – se järkeväkin? Pahimmillaan jakautuisimme entistä vahvemmin heihin ja meihin. Teoriassa voisimme jopa tietää mitä puoluetta toinen äänestää vain sen perusteella, mitä somea hän käyttää tai ei.
Brändeillä, mainostajilla ja muilla julkisilla toimijoilla onkin nyt edessään vaikeita valintoja – vai onko? Missä uskallamme näkyä ja kuulua? Kenet voimme jatkossa tavoittaa missäkin kanavassa, ja millaisen kuvan annamme itsestämme kanavavalinnoillamme? Onko enää paikkaa, jossa brändi olisi piilossa politiikalta? Ja saako edes olla? Voiko sisältöä tuottaa ja kuluttaa arvotyhjiössä?
En ole ennustaja, mutta uskallan väittää ettei syytä huoleen ole. Ai miksi? Suurinta osaa Metan käyttäjistä ei kiinnosta. Harva on niin poliittisesti valveutunut saati aatteelleen omistautunut, että olisi valmis hylkäämään lempisomeaan. Juommehan me kolajuomiakin ja syömme hampurilaisia, vaikka niitä valmistavien yritysten boikotoinnille olisi monta hyvää syytä.
Mutta pieni irtautuminen somesta voisi toki tehdä itse kullekin hyvää.