Mitä yhteistä on vakuutuksella ja projektinhallinnalla?

Kuvittele projekti, joka valmistuu aikataulussa, ilman stressiä ja juuri niin täydellisenä kuin olit toivonut. Mitä tämä vaatii? Projektinhallintaa.
Usein kuulen etenkin uusilta asiakkailta kyseenalaistuksen siinä vaiheessa, kun he pääsevät tarjouksessa kohtaan projektinhallinta. Mitä tämä tarkoittaa? Onko tätä pakko ottaa? Emme halua maksaa mistään käsienpyörittelystä.
Miksi meillä silti tarjotaan projektinhallintaa projekteihin ja asiakkuuksiin?
Hyvä konsepti, viestintä ja kampanja eivät synny pelkästään mahtavasta luovasta ideasta ja osaavista tekijöistä. Erinomainen lopputulos syntyy silloin, kun se kuuluisa joku muu miettii, miten kokonaisuus pysyy aikataulussa, budjetti kuosissa ja asiakkaan toiveet ja tarpeet kaiken keskiössä, samalla varmistaen, että työ valmistuu sovitusti. Tähän hommaan se kuuluisa joku on projektipäällikkö.
Ne asiakkaat, jotka ovat tottuneet tekemään proikkarin kanssa töitä, eivät usein suostu enää tästä mallista luopumaan. He tietävät, että aina on se yksi ihminen, joka vastaa puhelimeen, ratkoo yllättävät ongelmat ja huolehtii siitä, että asiakkaalla on mielenrauha koko prosessin ajan.
Toisinaan proikkari kutsutaan paikalle siinä vaiheessa, kun kaikki palaa. Tämä ei ole optimaalisin tilanne, mutta rautaisella ammattitaidolla näistäkin selvitään ja saadaan jälleen mielenrauha palautettua. Parempi siis myöhään kuin ei milloinkaan.
Projektipäällikkö on vähän niin kuin vakuutus. Maksatko mieluummin mielenrauhasta ja tiedosta, että jos homma kusee, niin joku muu kuin sinä hoitaa asian, vai kokeiletko onneasi, jos tällä kertaa työaikasi riittäisikin tekemään omat duunit ja olemaan lisäksi myös se, joka hoitaa kuvauksiin ylimääräisen mallin, huolehtii kaikkien kommentit tiedotteeseen ja varmistaa, että viimeinenkin muutostoive ehti mukaan ennen deadlinea?
Seuraavalla kerralla, kun projektiisi tarjotaan proikkaria, kannattaa ottaa mahdollisuus avosylin vastaan. Saatat vaikka yllättyä. Positiivisesti.