Mitä simpukka tekee, kun sitä koskee?
Paidan sotkeminen työlounaalla on henkilökohtainen kriisi. Punajuuripurkin leviäminen keittiön lattialle on mahdollinen perhekriisi. Postin hakeminen alasti sunnuntaiaamuna saattaa olla naapurustokriisi. Kaikki edellä mainitut voi kuitenkin kuitata naurulla, mutta Stora Enson ympäristökriisiä ei voi.
”Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) kommentoi viestipalvelu X:ssä Suomussalmen simpukkatuhoa. Stora Enson toiminnan seurauksena on tuhoutunut merkittävä määrä uhanalaisia raakkuja.”
Näin uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat. Ministeri kommentoi yksittäisen yrityksen toimia. Asia vaikuttaa suhteellisen painavalta. Mikä oli Storan ensimmäinen kommentti?
”Olemme tapahtuneesta erittäin pahoillamme. Nyt on olennaista tehdä korjaavat toimenpiteet ripeästi ja huolellisesti vahinkoalueen ennallistamiseksi ja lisävahinkojen ehkäisemiseksi”, sanoo Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen tiedotteessa.
Mitä muuta olisi voitu sanoa? Metsähallituksen projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta kertoi tiedotteessa, että tuhot raakun näkökulmasta Hukkajoella ovat yksi pahimmista tapahtumista, joka heille on tullut vastaan.
Pirkko-Liisa sanoo, että tuhot ovat uhanalaisen raakun näkökulmasta ennennäkemättömiä.
Janne sanoo, että olemme erittäin pahoillamme.
Uhanalaisen lajin tuhot ovat aivan poikkeuksellisia.
Olemme todella pahoillamme.
Tätä ei voi korjata.
Pyydämme anteeksi.
Tuhansia jokihelmisimpukoita on kuollut.
Sori.
On tekoja, joita ei vain kerta kaikkiaan oikein voi korjata sanoilla. Simpukka menee umpeen, kun sitä koskee. Se ei halua sinua lähellesi. Joskus on niin, että anteeksi on liian vähän.
Jos haluat tietää, että mitä tehdään silloin, kun sanat eivät enää riitä, niin soita meille.