It’s alive! Eli lyhyt kertomus siitä, miksi elävä kuva on parempi kuin kuollut 

Emma Kemppainen 25-03-2025

Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin entäpä sitten tuhat peräkkäistä kuvaa? Video on mainosformaateista se toimivin ja (ainakin allekirjoittaneen mielestä) kaunein. On suorastaan pelottavaa, miten paljon hyvällä videolla voi saada aikaan. 

Videoilla on korkeampi CTR ja matalampi CPM, ne saavat enemmän reaktioita ja jakoja, tuottavat isomman määrän liidejä ja kasvattavat konversiota. Mutta miksi? Koska olen luova kirjoittaja, en kampanjatuloksia kyttäävä digimarkkinoija, minua kiinnostaa miksi liikkuva kuva toimii niin paljon paremmin kuin liikkumaton. Ja nimenomaan kirjoittajana haluan tietysti uskoa, että syynä on ainakin osittain juuri minun työpanokseni – tarina. Siksi listasin kolme tarinankerronnallista seikkaa, jotka puoltavat videon raakaa voimaa ja viestinnällistä tehokkuutta. Welcome to prime time, bitch! 

Yksiselitteisyys 

I ate his message with some fava beans and a nice chianti. Videokerronnan avulla katsoja todennäköisemmin todella sisäistää viestimme. 

Yksittäinen kuva jättää toki enemmän tilaa mielikuvitukselle, mutta juuri siksi se mahdollistaa myös väärintulkinnat ja subjektiiviset näkemykset. Videossa taas tarina, visuaalisuus tai ääni voi auttaa katsojaa ymmärtämään ja vastaanottamaan viestin haluamallamme tavalla. Myös asiaan keskittyminen helpottuu, kun se on videomuodossa – ihmiset tutkitusti katsovat pidempään ja mieluummin liikkuvaa kuin paikallaan olevaa kuvaa. 

Yksityiskohtaisuus 

We have such detailed sights to show you. Videolla voit näyttää yleisöllesi paljon enemmän yksityiskohtia kuin liikkumattomalla kuvalla. 

Videoon voidaan lisätä enemmän pieniä, melkein huomaamattomia juttuja, jotka tukevat ja syventävät suurta tarinaa. Parhaimmillaan yksityiskohdat tarjoavat katsojalle jokaisella katsomiskerralla uutta oivallettavaa ja pidentävät filmin käyttöikää, kun siihen ei kyllästytä heti kättelyssä. Kohtuus silti kunniaan: yhteen videoon ei kannata ahtaa liikaa asiaa, koska silloin katsojan mieleen saattaa jäädä päällimmäisenä jotain ihan muuta kuin halusimme. 

Yllätyksellisyys 

I’m scared to close my eyes, I’m scared to open them… We’re gonna get surprised out here. 

Staattisessa kuvassa kaikki kortit ovat niin sanotusti heti pöydällä. Videoon sen sijaan voidaan kirjoittaa draaman kaari, jolla on mahdollisuus lyödä katsoja ällikällä. Tarina saattaa alkaa ja loppua hyvin erilaisissa tunnelmissa, muuttua esimerkiksi mustavalkoisesta mykkäelokuvasta värikkääksi musikaaliksi tai kehittyä komediasta kauhuksi ja toisin päin. 

Kun siis toimistokumppanisi seuraavan kerran ehdottaa videon tekemistä, sille on hyvä syy: elävä kuva toimii paremmin kuin kuollut. Ja siksi sinun kannattaa suostua ehdotukseen. Se on ihan omaksi parhaaksesi. 

Lopuksi koen velvollisuudekseni myöntää ja muistuttaa, että still-kuvillekin on tottakai aikansa ja paikkansa. Jokaista asiaa ja viestiä ei kannata tai tarvitse pukea videomuotoon. Joskus asetettuihin tavoitteisiin vastaa paremmin tai ainakin riittävän hyvin pelkkä kuva. Oli miten oli, video on vielä toistaiseksi formaattien ehdoton kuningas. Hail to the king, baby! 

Emma Kemppainen

Emma Kemppainen Kirjoittaja on copywriter, joka haaveilee sekä palkitun mainosfilmin että kauhuelokuvan käsikirjoittamisesta.